Backlinks kopen?
Wil je backlinks kopen? Wil je je website hoger laten scoren in Google (of een andere zoekmachine)? Dan heb je vast weleens gehoord van linkbuilding en het inkopen van backlinks. Maar is dit kopen een slimme zet, of loop je het risico om jezelf in de voet te schieten? Op deze pagina gaan we dieper in op het kopen van backlinks en geven we je alle informatie die je nodig hebt om de juiste beslissing hierin te maken.
Wat zijn backlinks?
Laten we eerst even teruggaan naar de basis voordat we verder ingaan op backlinks kopen: wat zijn backlinks. Backlinks, ook wel inbound links genoemd, zijn links van andere websites die naar je eigen website verwijzen. Deze links dienen als ‘upvotes’ voor je website in de Google. Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe hoger je doorgaans zult ranken in de zoekresultaten. Het hoger proberen te komen in Google wordt ook wel SEO genoemd. Het verkrijgen van backlinks word ook wel linkbuilding genoemd en is een onderdeel van de off-page SEO-strategie.
Waarom worden backlinks gekocht?
Waarom worden er precies backlinks gekocht? Het kopen van backlinks is iets dat voornamelijk wordt toegepast door (SEO)-marketeers die snel resultaat willen zien in hun SEO. Veel resultaat in je SEO betekent dus meer organische bezoekers op je website en dus (waarschijnlijk) meer omzet. Door backlinks te kopen, kunnen ze de autoriteit en geloofwaardigheid van hun website sneller verhogen dan iemand die gaat wachten tot hij backlinks ontvangt.
De risico’s van het kopen van backlinks
Hoewel het kopen van backlinks verleidelijk kan zijn, zijn er ook de zeker risico’s. Volgens de Google-richtlijnen mag je geen backlinks kopen. Google doet er ook alles aan om gekochte backlinks op te sporen en de websites die backlinks hebben gekocht af te straffen.
Google een heel slim algoritme die ook ontworpen is om gekochte backlinks (steeds beter) op te kunnen sporen en de kopers van deze backlinks te bestraffen. Als jouw website betrapt wordt op het kopen van backlinks, loop je het risico om lager te komen in de Google-zoekresultaten, of zelfs volledig uitgesloten te worden (een Google-penalty).
In de praktijk kopen ondanks dat het niet mag veel websites alsnog backlinks. In de meeste gevallen kan Google namelijk heel moeilijk zien of een backlink gekocht is of niet.
Echter kan Google andere black hat linkbuilding praktijken wel zien zoals bijvoorbeeld link farms.
Waar moet je op letten bij het kopen van backlinks?
Als je toch besluit om backlinks te kopen, is het belangrijk om dit op een zo verantwoord mogelijke manier te doen. Let bij het kopen van backlinks op op de volgende dingen:
- Kwaliteit boven kwantiteit: Het gaat niet om het aantal backlinks, maar vooral om de kwaliteit ervan. Een paar backlinks van relevante, kwaliteit en betrouwbare websites kunnen meer waarde toevoegen dan tientallen spammy backlinks.
- Relevantie: Zorg ervoor dat de websites waarvan je backlinks koopt, relevant zijn voor jouw niche of branche. Backlinks van sites die niets te maken hebben met jouw onderwerp kunnen zelfs schadelijk zijn voor je ranking.
- Natuurlijk linkprofiel: Vermijd het gebruik van geautomatiseerde programma’s of ‘link farms’ om backlinks te verkrijgen. Een natuurlijk linkprofiel, waarbij de links organisch verkregen zijn (of op een zo organisch mogelijke manier), is veel waardevoller en minder verdacht in de ogen van zoekmachines. Zorg bijvoorbeeld voor een goede variatie tussen homepagina links, losse links, blog links en bedrijvengidsen links en plaats niet honderden links in één keer, maar spreid dit zoveel mogelijk.
Kopen of niet?
Het kopen van backlinks kan een manier zijn om je SEO te verbeteren, maar het kopen van backlinks brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Het is belangrijk om deze risico’s goed af te wegen en als je gaat kopen alleen je geld te stoppen in kwalitatieve backlinks van relevante en betrouwbare websites. Met een verantwoorde aanpak kan het kopen van backlinks een waardevolle toevoeging zijn voor je SEO.